+6
°
C
Max.:+6
Min.:+3
Cs��
P��n
Szo
Vas

2023-12-07

Vége van a nyárnak, hűvös szelek járnak, ne légy áldozata a faárus csalásnak…!

Figyelemfelhívó tanácsok annak érdekében, hogy ne váljon senki csalás áldozatává

Itt az ősz, hamarosan beköszönt a fűtési szezon. Ebben az időszakban megjelenhetnek a házalók, akik sorra járják a házakat - elsősorban az egyedül élő idős embereket – és jó áron tűzifát ajánlanak megvételre. A jó minőségű fáról készített képpel azt a látszatot keltik, hogy megéri rendelni az ajánlott fából, a vételárat vagy annak egy részét a csalók előre kérik egy későbbi szállítás ígéretével, azonban tényleges kiszállításra általában már nem kerül sor. Ha mégis, akkor silány minőségű és a kialkudott mennyiségnél jóval kevesebb fát szállítanak a becsapott vásárlónak.

 

Figyelemfelhívó tanácsok annak érdekében, hogy ne váljon senki csalás áldozatává:

  • Csak megbízható kereskedőtől (pl.: erdészet, erdőtulajdonos, őstermelő, hivatalos fakereskedő) vásároljon!

  • Előre beszélje meg az eladóval a megvásárolni kívánt tűzifa fajtáját, mennyiségét (hány köbméter, erdei köbméter, esetleg mázsa) és vételárát, valamint a kiszállítás idejét, módját!

  • Soha ne fizessen előre, előleget se!

  • Vásárlás előtt tájékozódjon az éppen aktuális tűzifa árakról! Az állami erdészetek honlapjairól naprakész információt szerezhet be ezzel kapcsolatban

  • Aki nem ismeri a fafajokat és/vagy nem ért a kiszállított mennyiség felméréséhez, „megsaccolásához”, kérjen meg egy hozzáértő embert, hogy legyen ott a rakomány érkezésekor!

  • Mindig kérjen részletes számlát a megvásárolt fáról! Kézzel firkált irományt ne fogadjon el senkitől és azt se, hogy „majd utólag küldjük a számlát”!

  • Ha a vevő vagy segítője nincs megelégedve a fa minőségével (nem azt kapta, amit rendelt) vagy mennyiségével, akkor a szállítónak ne engedje lerakodni a szállítmányt, szükség esetén kérjen rendőri intézkedést!

  • Legyen óvatos! Az árust ne hagyja felügyelet nélkül az udvaron és a házba soha ne engedje be!

 

Pest Vármegyei Rendőr-főkapitányság

Bűnmegelőzési Osztály

 


 


Összes esemény