Gyászhír

Kedves Diósdiak!

Mély megrendüléssel tájékoztatom Önöket, hogy Diósd Díszpolgára, Helmut Rudolf Schmid elhunyt.

Diósd Község Önkormányzat Képviselő-testületének 182/2010. (IX. 22.) öh. határozata alapján Alsbach-Hähnlein és Diósd község testvérvárosi kapcsolatának megteremtéséért, és építéséért, a német-magyar barátság elmélyítéséért végzett sokéves kiemelkedő tevékenysége elismeréseként Diósd Község Önkormányzat Képviselő-testülete Helmut Schmid úrnak, a „Diósd Község Díszpolgára” kitüntető címet adományozta.

 

Helmut Rudolf Schmid 1944. július 15-én St. Joachimstal-ban született (Szudétavidék, ma Csehország). 1948-ban költöztek Hähnleinba. Itt járt óvodába és általános iskolába. Később a Seeheim-Jugenheim-i falusi iskolába járt és középfokú végzettséget szerzett. Kereskedelmet tanult.

Ezután 35 évig és 7 hónapig a Darmstadti Városi Bíróságon dolgozott a büntetőügyi osztályon. Több mint 20 éven keresztül bíró volt a Munkaügyi Bíróságon és a Darmstadti  Szociális Bíróságon.

1968-ban kötött házasságot feleségével, Marlies-szal, akivel együtt beléptek a szociáldemokrata pártba. 1977. január elsején mindketten az új nagyközség Alsbach-Hähnlein képviselői voltak. Schmid úr több évtizedig volt települési képviselő és 22 éven át volt a község legfőbb közjogi szervének, a képviselő-testületnek az elnöke. 2011 januárjától a CDU frakció tagja volt.

Két felnőtt lányuk és hat unokájuk van. A nagyobbak már többször voltak Diósdon, a velük szoros baráti kapcsolatban álló Lőrincz családnál és a Braun családdal is nagyon jó kapcsolatban voltak.

Helmut Schmid elvesztésével a német testvérvárosi kapcsolat egyik építőkövét, egy nagyszerű embert és jó barátot veszítettünk el.

Őszinte részvétünk az elhunyt családjának. Isten Veled Helmut Schmid!

Diósd Város Önkormányzata nevében Spéth Géza polgármester