+6
°
C
Max.:+6
Min.:+3
Cs��
P��n
Szo
Vas

2024-05-29

Az önkormányzat adóhatóságának tájékoztatója

Hamarosan az elektronikus tárhelyre és a postaládákba kerülnek a helyi adók megfizetéséről szóló küldemények. 2023. április 3-ára módosult a lent megjelölt esetekben az adóbefizetés határideje. Fontos tudni, hogy adóügyeink nagy részét már online is intézhetjük.

 

Tájékoztatjuk Tisztelt Adózóinkat, hogy hamarosan az elektronikus tárhelyre és a postaládákba kerülnek a helyi adók megfizetéséről szóló küldemények. Az adószámla-kivonatból részletesen tájékozódhatnak az önkormányzatnak megfizetendő 2023. évi adóelőírásaikról és esetleges hátralékukról. A gépjárműadót immár két éve a Nemzeti Adó- és Vámhivatalhoz kell teljesíteni, gépjárműadót a küldeményünk csak akkor tartalmaz, ha a 2021. adóévet megelőző évekre van az adóhatóságunknál hátraléka.

A küldemény tartalmazza az adónemenkénti egyenlegeket, továbbá az esedékes adók megfizetéséhez szükséges készpénz-átutalási megbízásokat (postai küldemény esetén).

Egyes adózóknál – akiket a 2023. évre vonatkozó helyi adó rendeletváltozás érintett - határozat készül, ő esetükben a fizetési határidő a határozat kézhezvételétől számított 30. nap lesz.

Az adóbefizetések teljesíthetők a mellékelt csekk(ek)en, átutalással, QR-kód segítségével az iCsekk telefonos alkalmazáson keresztül vagy a https://ohp-20.asp.lgov.hu oldalon bankkártyás fizetéssel.

Az adónyilvántartó program verziófrissítése – mely a 2023. évi adókötelezettségek adóztatását lehetővé teszi – nyomán a szokásosnál később kerülnek kézbesítésre az adóívek, így a 2023. I. félévi adók fizetési határideje 2023. április 3-ra tolódik. Fontos kiemelni, hogy a helyi iparűzési adófizetési határidőket és a lejárt esedékességű adók fizetési határidejét ez az intézkedés nem érinti.

A fenti határidőig elmaradt adófizetés nem csak késedelmi pótlékot, hanem adóvégrehajtást is vonhat maga után!

Az előző évekhez hasonlóan már nem postázunk értesítőt a gazdálkodó szervezeteknek, mivel nekik a cégkapus tárhelyüket kell használni. A gazdálkodó szervezetek esetében az adómérték változás miatt a 2023. évi építményadó fizetési kötelezettségekről minden esetben határozat készül, amelyeket a tárhelyükön elhelyezünk.

A honlapunkon ( https://diosd.asp.lgov.hu/ ) a helyi adókról és az ügyintézésről részletesebb tájékoztatást nyújtunk, továbbá megtalálhatóak a bevallásokhoz, adatbejelentésekhez, kérelmekhez szükséges nyomtatványok, tájékoztatók is.

További információkhoz a honlapunkon lévő telefonszámokon, illetőleg az adoiroda@diosd.hu  e-mail címen juthat.

Diósd Város Önkormányzatának Adóhatósága

 


 


Összes esemény