TICTAC project

TICTAC (Time for International Cooperation: Active Cities - Aktív Városok: Itt az ideje a nemzetközi együttműködésnek) projekt

Weboldal: https://tictac-project.eu/ 

Facebook elérhetőség: https://www.facebook.com/Tictac-Time-for-International-Cooperation-Active-Cities-107465940738263/?modal=admin_todo_tour

 

 

GYAKORLATI ÚTMUTATÓ

AZ EURÓPAI FINANSZÍROZÁSI PROGRAMOKHOZ

 A TICTAC PROJEKT KIADVÁNYA

 

Az Európai Unió Erasmus+ programja keretében 2019-2021 időszakban valósul meg a "TICTAC – Itt az idő nemzetközi együttműködésre: aktív városok" című projekt, amelyben 6 partner vesz részt 6 különböző európai országból; vezető partner a prágai Európai Fejlesztési Ügynökség, és partnerként vesz részt Diósd Város Önkormányzata is.

 

A projekt célja az, hogy felhívja a figyelmet az európai programokra ill. projekt lehetőségekre az önkormányzatokban, a regionális közigazgatásban és más közintézményekben dolgozó személyek számára. Azokkal a programtípusokkal foglalkozunk, melyek közvetlenül az Európai Bizottság pályázati szervei útján érhetők el, és a támogatott projektek nemzetközi együttműködés keretében valósulnak meg.

 

A TICTAC Útmutató egy innovatív informális oktatási ismeretanyag, amelyet bármely közintézményekben dolgozó munkavállaló vagy a helyi közösséggel kapcsolatos problémák megoldása iránt érdeklődő felnőttek használhatnak. Az útmutató elkészítésének folyamata a projektpartnerek tapasztalataira és szakértelmére épült, figyelemmel a projekt célcsoportjaival kapcsolatban elvégzett igényfelmérésekre is. Bemutatásra kerülnek a pályázatkészítés főbb szempontjai és gyakorlati lépései is.

 

A 79 oldalas, számos illusztrációval színesített Útmutató lényeges információkat tartalmaz az Európai Uniótól származó finanszírozási lehetőségekről azokban az ágazatokban, amelyekben a célcsoport munkatársai dolgoznak, bemutat továbbá sikeres projekteket, amelyek növelhetik a motivációt a további munkához.

 

Fontos szempont, hogy uniós támogatások olyan konkrét projektek kivitelezéséhez szerezhetők meg, amelyek hozzájárulnak az EU politikáihoz. A támogatás mindig meghatározott célt szolgál, amelyet a pályázati kiírás ismertet. Sok esetben az EU hozzájárulása mellett elvárt, hogy a kedvezményezett társfinanszírozást nyújtson.

 

Az Útmutatóban bemutatjuk a 2014–2020 közötti többéves pénzügyi keret (MFF) programjait, és előre vetítjük a következő, 2021-2027-es időszak programtípusait is.

 

A települési és a regionális közigazgatás számára rendelkezésre álló főbb uniós programok és pénzeszközök célja a polgárok életminőségének javítása a legfontosabb érdeklődésre számot tartó területeken, mint például az oktatás, a szociális és a gazdasági szektor. A főbb programok az alábbiak:

 

Erasmus +, Európa a polgárokért, Európai Szolidaritási Testület, Kreatív Európa, COSME, Európai Hálózatfinanszírozási Eszköz, Fogyasztói Program, EU Segélyszolgálati Önkéntesek, Menekültügyi, Migrációs és Integrációs Alap (AMIF), Foglalkoztatási és Szociális Innováció (EaSI), Horizont 2020, LIFE, Jogok, Esélyegyenlőségi és Állampolgársági Program (REC), Interreg, URBACT. 

 

 

Az Útmutató fő fejezetei: Az uniós finanszírozási lehetőségek áttekintése. - Az EU-támogatások jelentősége városok és regionális igazgatás számára. - Útmutató ezen a lehetőségek hatékony felhasználásához. - Sikeres projektek legjobb gyakorlatainak példái.

 

Ha további információt szeretne kapni a TICTAC projektről, látogasson el a projekt weboldalára: https://tictac-project.eu/