Alkalmazkodás a téli vezetéshez!

snowdriving11.jpg
2018-12-15 09:48:26

Közlekedési szakemberek szerint a téli balesetek egyik  fő oka  az alkalmazkodás hiánya. Sokan ilyenkor is ugyanúgy próbálnak autózni, akárcsak nyáron, azaz nem veszik számításba a megváltozott időjárási és útviszonyokat.Pedig a balesetek elkerülésének kulcsa a megváltozott körülményekhez való minél gyorsabb alkalmazkodás.

Nedves úttesten 30 %-kal, havas úttesten 50 %-kal, jégen pedig 70 %-kal szükséges csökkentenünk a sebességet a száraz felületen megszokotthoz képest, hogy a fékút nagyjából változatlan maradjon. .

A téli vezetés legalapvetőbb szabálya:

kisebb sebesség  + nagyobb követési távolság

És mivel a baleseteket egyszerűbb megelőzni, mint megúszni, következzen még néhány dolog, amire a biztos célba érés érdekében nem árt odafigyelni:

A fölösleges feszültség elkerülése érdekében télies útviszonyok között  hosszabb  menetidővel számoljon!

Főleg nagyobb utak előtt érdemes tájékozódni a várható időjárásról, így - bekalkulálva az esetleges akadályozó tényezőket - kiküszöbölheti a késést.                                

 Indulás előtt gondoskodjon a megfelelő kilátásról!

Ez az összes ablak  hó- és jégmentesítését jelenti. Ha csak egy kis lyukat kapar a szélvédőre fagyott jégbe, hogy azon keresztül kémlelje a külvilágot, azzal súlyosan veszélyezteti a saját és mások testi épségét. .

vastag kabátok, dzsekik nem ideálisak a vezetéshez.

Nemcsak a szabad mozgásban gátolnak, de a biztonsági öv hatékonyságát is csökkentik.

Indulás után végezzen egy-két fékpróbát, csak hogy tudja, mire számíthat, ha élesben szükségessé válik a fékezés.

 

 Csúszós úton feltétlenül kerülje a hirtelen, erőteljes vezetési manővereket! 

Szükség esetén időben kezdjen el fékezni!

A frissen esett hó alatt bárhol megbújhatnak jégfoltok, ha egy ilyenre relatíve gyorsan futunk rá, könnyen az út menti szántásban köthetünk ki. Körültekintően válassza meg tehát a sebességet!

Veszélyes az a helyzet is, amikor a hőmérséklet fagypont körül mozog.

Ilyenkor a fagyás és felengedés váltakozása  miatt hol víz, hol meg igen síkos jégborítás fedi az úttestet. A folyamatosan változó útviszonyok a vezetőktől fokozott figyelmet követelnek.

Előállhat olyan helyzet, amikor jobb, ha elhalasztja az ember az utat!

Kérem, hogy a felsorolt tanácsokat indulás előtt tartsák szem előtt, mert ezek segítségével nagy mértékben csökkenthetik, illetve kiküszöbölhetik a balestek bekövetkezésének lehetőségét.

 

Tisztelettel: Somodi Sándor r.alezredes, őrsparancsnok

Vállalkozói klub tagjai, partnereink és támogatóink