Megújul Diósd közvilágítása.

közvil.jpg
2018-11-27 00:25:23

Megújul Diósd közvilágítása. / Diósdhéjban olvasható cikk/

A tervezett beruházás 280-300 millió Ft-os fejlesztést takar.

Tavaly ősszel adtunk hírt arról, hogy a közvilágítás megújításáról döntött a képviselőtestület. Mi történt azóta? Erről kérdeztük Bogó László polgármestert.

Korábban sok diósdi lakos panaszkodott arra, hogy városunkban nem megfelelő a közvilágítás, több helyen nem adnak elegendő fényt a lámpák. Emiatt az önkormányzat megrendelt egy felmérést a közvilágítás állapotáról. Ennek során kiderült, hogy a jelenlegi rendszer, melyet korábban alakítottak ki,nem a magyar szabvány (MSZ) ajánlásai alapján készült el, gyakorlatilag egyetlen helyen sem felel meg az MSZ előírásainak. 
A vizsgálatok megállapításai szerint a 2011-2012-es új LED-es világítás kiépítése során nem a minőségi,a szabványoknak megfelelő csere volt a cél, hanem a költségek emelkedésének a megállítása, befagyasztása. Emiatt vannak ma „sötét utcák” Diósdon, ahol épp csak pislákol a fény. 
A testület a vizsgálatok eredményei alapján döntött a közvilágítás megújításáról. A tervező cégek közül a független Magyar Világítási Társaság ajánlatát fogadta el, mellyel már 2018 tavaszán szerződést kötött a közvilágítás felmérésére, a szabványoknak megfelelő módon való új közvilágítási rendszer megtervezésére.
Hónapokig tartó, hosszú folyamat vette kezdetét. Először Diósd minden négyzetméterét, az összes utcát, kereszteződést, járdákat, a gyalogátkelőket felmérték, feltérképezték, megvizsgálták.
Számba vették a közvilágítási oszlopokat, a lámpával felszerelteket, a lámpa nélkülieket. A járdáknál listázták a jelenlegi megvilágítás problémáit. A sűrű, fás részeken például a lombok takarják a lámpákat, sok helyen túl ritkán helyezkednek el az oszlopok vagy épp rossz helyen állnak. A gyalogátkelőknél különösen fontos a megvilágítás minősége. Ezek környezetében is részletes leírás készült a mostani helyzetről. Fontos tudni, hogy hogyan világítják be a lámpák a zebrát, hogy az oszlopok nem akadályozzák-e a forgalmat.
A tervező cég képviselőivel valamint a bevont külső szakemberekkel és az önkormányzat munkatársaival bejártunk minden utcát, végigmentünk a járdákon, a gyalogátkelőkön, majd a tervező cég nagyon részletes leírást készített.
Ez alapján dolgozzák ki a szabványoknak megfelelő, végleges terveket.
Az úttestek besorolása a Magyar Szabvány szerint főút, gyűjtőút, összekötőút, lakó utca, lakó-pihenő utca. A különböző kategóriákba tartozó területekhez az adott kategóriákhoz rendelt, különböző erősségű világítást kell kialakítani. A főutakról a lakóutcákba való átmenetnél,úgynevezett ’átmenő’, adaptációs zónákat jelölnek meg.
Az új tervek alapján minden oszlopra lámpa kerül ott, ahol jelenleg csak minden második oszlopon van égő. Ez 108 utcát érint.
A jövőben úgynevezett fix közvilágítást - ez azt jelenti, hogy egy közvilágítási oszlopot helyeznek el vezetékkel - kapnak azok a helyek, ahol eddig ilyen egyáltalán nem volt vagy csak napelemes lámpákkal rendelkeztek, ami lényegesen rosszabb megvilágítást biztosít környezetének. Diósdon 24 ilyen utca van. Az új világítási rendszerben már ezeken a helyeken is lesz közvilágítás. Ahol szükséges, ott elhelyeznek új villanyoszlopot, szerelnek fel lámpát és kiépítenek közmű vezetéket.
A gyalogátkelőknél a kiemelt világításra, a jó láthatási viszonyokat előíró szabvány szerinti előírásokat veszik figyelembe a tervezők. A képviselő testületi ülésen megszavazott három újonnan kialakítandó gyalogátkelőkhöz is már betervezik a világítást. A Szabadság úti gyalogátkelő világításának engedélyezéséhez például már ők adták meg a szükséges paramétereket, így ezek alapján készül majd el az új zebra világítása. Ezt a részt most külön engedélyeztetjük, hogy minél előbb át lehessen adni a Szabadság utcai gyalogátkelőt.
Itt jegyzem meg, hogy itt a Diósdhéjban című újságunkban olvashatnak arról a képviselő testületi döntésről is, mellyel három új zebra kialakításáról döntöttünk. 
Visszatérve a megújuló közvilágításra.
A járdáknál több helyen fogjuk alkalmazni azt a megoldást, hogy egy oszlopon két irányba szerelnek majd fel lámpát. Egyet az úttest, egyet a járda felé. Jelenleg sok helyen csak az úttestet világítja meg a lámpa, emiatt a járdán szinte sötétben kell közlekednie a járókelőknek.

Hány lámpával lesz több a felújítás után Diósdon?
A fejlesztés fő számai:556 darab új lámpával bővül a világítás, így 2141 darab lámpa lesz összesen a jelenlegi 1585 helyett. Felállítanak 78 új oszlopot. Ahogy fent említettem, 108 utcában kerül az eddigi minden második oszlop helyett minden egyes oszlopra lámpa, ahogyan a meglévő főutcákon is van. 24 új utcában pedig ahol eddig nem volt, kialakítjuk a közvilágítást.
A fényerősség az új rendszer kiépítése után megfelel majd a magyar szabványoknak, ami a jelenlegi világításhoz képest minimum 50%- kal erősebb fényt ad majd. Ezzel megszüntetjük a sötét foltokat az utcákban.
Mindez azt is jelenti, hogy a bővítéssel most nem lesz megtakarítás, hanem éves szinten többletkiadással kell számolnunk, de a cél érdekében, hogy a diósdiak jól megvilágított utcákban élhessenek, meg kell hoznunk a beruházásról szóló döntést.
A tervezett közvilágítási rendszer - előzetes számítások szerint - 280-300 millió forintba fog kerülni.
A pontos összegről később tudok tájékoztatást adni. Ennek a mértéke attól fog függeni, hogy milyen ajánlatokat kapunk, és milyen konstrukcióban tudjuk majd kiviteleztetni az új közvilágítási beruházást. Erről hamarosan dönt a testület.

A közbeszerzés december januárban indul, 3-4 hónap zajlik majd le. Ezt követi a kivitelezés.

Reméljük, hogy jövő ilyenkor már az új közvilágítás átadásáról, üzembe helyezéséről számolhatok be Önöknek – fejezte be Bogó László polgármester.

Vállalkozói klub tagjai, partnereink és támogatóink