A Szabadság Napja!

2018-10-20 15:47:54

A Szabadság Napja!
Ünnepi megemlékezés az 1956-os forradalom és szabadságharc évfordulóján

Vannak napok, amelyek többszörösen is kiemelkedően fontosak egy nemzet életében. A magyarok számára ilyen nap Október 23-a. Ezen a napon tört ki 1956-ban a forradalom és 1989-ben ezen a napon kiáltották ki a Magyar Köztársaságot, emlékeztetett köszöntőjében Bogó László Diósd polgármestere. Majd Ady Endre A tűz csiholója című versének kezdősoraival - „Csak akkor születtek nagy dolgok,/ Ha bátrak voltak, akik mertek” - megnyitotta az Eötvös József Német Nemzetiségi Általános Iskola és Alapfokú Művészeti Iskolában tartott ünnepséget.

Baranyi László színművész, aki maga is ott volt Budapesten a Sztálin szobor ledöntésénél, egy 1956-ban Amerikába emigrált magyar művész, Judith Meszlényi Kantáta 56 című művéből olvasta fel a diktátor szobrának elpusztításáról szóló részletet, idézve a forradalom hangulatát „üvölt a tömeg, üvölt a nép/ledőlt a bálvány, kit eddig félt”.

Ezután a szovjetek által vérbefojtott 56-os forradalom egyik szemtanújának naplójából készült színdarabot mutattak be a diósdi általános iskola 8.c osztályos tanulói. Hatalmas vastaps fogadta az előadást. Az emlékezők nem engedték el a szereplőket, akik maguk sem hitték tán el, hogy ekkora sikerük van, mert csak percek múlva mentek vissza ismét a színpadra, hogy újra elénekeljék a színdarab záró dalát.
A darabot Nagy - Brlázs Erika és Kiss Attiláné tanárnők tanították be.

Remenyik Zsigmond Eredj, ha tudsz című versét Muzsikné Csaplár Éva szavalta el.

A diákok előadása nemcsak a közönséget bűvölte el. Az ünnepi szónoklata megtartására színpadra lépő országgyűlési képviselő dr.Aradszki András is először megdicsérte a nyolcadikosok előadását, s csak ezután mondta el beszédét, melyben felidézte, hogy hogyan élték meg a diósdiak az 56-os forradalmat. Dr. Aradszki András hangsúlyozta, hogy a magyaroknak dolguk van a világban és bár európai liberális politikusok szerint Magyarországon diktatúra épül, ez nem így van. Milan Kundera 1983-as, Közép Európa tragédiájáról szóló esszéjéből idézett, mely szerint a kelet európaiak nem az elavult, hanem az egyszer volt, régi értékekkel teli Európára vágynak.

A Szózatot közösen énekelték el az emlékezők, majd fáklyákkal az 56-os emlékműhöz vonultak, ahol koszorút helyeztek el Diósd Város Önkormányzata, intézményei valamint a civil szervezetek képviselői.

Vállalkozói klub tagjai, partnereink és támogatóink