Szélesedik az út a Homokos utca Balatoni út felőli bejáratánál

kép1_Homokos.png
2018-09-25 15:16:04

Szélesedik az út a Homokos utca Balatoni út felőli bejáratánál

 

Ez a veszélyes kanyar, ahol eddig csak egy személygépkocsi fért el és nem lehetett belátni, a Helyi Építési Szabályzat – HÉSZ – módosításával változni fog.

Az utca kiszélesítéséhez jelentős nagyságú területet, 594 m2 –t ad le a sarkon lévő, építőanyag kereskedéssel foglalkozó vállalkozás, így az egysávos kanyar szakaszt kétsávossá lehet alakítani.  A HÉSZ- ben eddig is szerepelt a szabályozási vonal, mely a Homokos utca méreteit határozta meg, hogy megfelelő szélességű legyen a közlekedés számára. Ezt az előírást most tudja érvényesíteni az önkormányzat.

A Homokos utcában továbbra is fennmarad a lakó- pihenő övezet minősítés, így itt az ilyen területre vonatkozó KRESZ előírások maradnak érvényben. Tehát legfeljebb 20km/órával lehet közlekedni, járművel várakozni csak a kijelölt helyeken szabad, az ott élőkön kívül csak meghatározott céllal hajthatnak be gépkocsival (pl. tűzoltó, mentő), így az átmenő forgalom jelentősen korlátozott. A gyalogosok közlekedhetnek az úttesten is, elsőbbségük van, ám a közlekedést nem akadályozhatják.

Az építőanyag kereskedéssel foglalkozó vállalkozás a meglévő udvarának közel felét adja le a bekanyarodáshoz szükséges terület bővítéséhez, így az ottani anyagait a másik, mellette lévő telkére telepíti át. A testület – figyelembe véve a lakosság jelzését - ide a Vt2-es vegyes települési övezeti besorolást engedélyezte, ahol 20% -os az előírt zöld terület, ami ebben az esetben meghaladja a 700 m2-t, a cég által kért korábbi Vt1 helyett, ami ennek csak a fele, 10%-os lett volna. A szigorúbb besorolásnak köszönhetően a cég a körülötte lévő telkek felé 3-4 méteres zöld sávot alakít ki.

A Helyi Építési Szabályzat módosításait (38 tétel) egy éve kezdte el tárgyalni a testület. Lezajlottak a lakossági fórumok, az egyeztetések, a szakhatósági véleményezések. A hatályba lépése után lehetséges a terület rendezése, mely jövő évre várható.

 

 

 

 

Vállalkozói klub tagjai, partnereink és támogatóink